Hits from IAS ABHIYAN ‘ s Current Affairs as well as Various Compilations

50 Questions came in Prelims-2016

Check it

1. Which of the following statements is/are correct?

1.     A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its prorogation.

2.     A Bill pending in the Rajya Sabha, which has not been passed by the Lok Sabha, shall not        lapse on dissolution of the Lok Sabha.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution: B


2. There has been a persistent deficit budget year after year. Which action/actions of the following can be taken by the Government to reduce the deficit?

1.     Reducing revenue expenditure

2.     Introducing new welfare schemes

3.     Rationalizing subsidies

4.     Reducing import duty

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Solution: C


3.    The establishment of ‘Payment Banks’ is being allowed in India to promote financial inclusion. Which of the following statements is/are correct in this context?

1.     Mobile telephone companies and supermarket chains that are owned and controlled by residents are eligible to be promoters of Payment Banks.

2.     Payment Banks can issue both credit cards and debit cards.

3.     Payment Banks cannot undertake lending activities.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution: B



4.     Withreference to ‘Li-Fi’, recently in the news, which of the following statements is/are correct?

1.     It uses light as the medium for high-speed data transmission.

2.     It is a wireless technology and is several times faster than ‘WiFi’.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Compiled at 80 Important Science & Tech Current Affairs for Prelims-2016- Page-14


5. The term ‘Intended Nationally Determined Contributions’ is sometimes seen in the news in the context of

(a) pledges made by the European countries to rehabilitate refugees from the war-affected Middle East

(b) plan of action outlined by the countries of the world to combat climate change

(c) capital contributed by the member countries in the establishment of Asian Infrastructure Investment Bank

(d) plan of action outlined by the countries of the world regarding Sustainable Development Goals

Solution: B

Compiled at 109 Important Environment & Ecology Current Affairs-Page-54


6. Which one of the following is a purpose of `UDAY’, a scheme of the Government?

(a) Providing technical and financial assistance to start-up entrepreneurs in the field of renewable sources of energy

(b) Providing electricity to every household in the country by 2018

(c) Replacing the coal-based power plants with natural gas, nuclear, solar, wind and tidal power plants over a period of time

(d) Providing for financial turnaround and revival of power distribution companies

Solution: D

Posted on Dated 7thDecember 2015

http://www.iasabhiyan.com/2015/12/andhra-pradesh-became-first-state-to.html


7. With reference to `IFC Masala Bonds’, sometimes seen in the news, which of the statements given below is/are correct?

1.     The International Finance Corporation, which offers these bonds, is an arm of the World Bank.

2.     They are the rupee-denominated bonds and are a source of debt financing for the public and private sector.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Posted on Dated  16th June 2016    

Check it here- http://www.iasabhiyan.com/2016/06/uridashi-masala-bonds-prelims-2016.html


8. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements:

1.     The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.

2.     Private owners of workshops paid an industries tax.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Partly Covered in our Medieval History of India’s Compilation at page-31


9. In the context of which of the following do you sometimes find the terms `amber box, blue box and green box’ in the news?

(a) WTO affairs

(b) SAARC affairs

(c) UNFCCC affairs

(d) India-EU negotiations on FTA

Solution: A


10. Which of the following is/are included in the capital budget of the Government of India?

1.     Expenditure on acquisition of assets like roads, buildings, machinery, etc.

2.     Loans received from foreign governments

3.     Loans and advances granted to the States and Union Territories

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution: D

Compiled at Important Economic Concepts- Page-15


11. What is/are the importance/importances of the ‘United Nations Convention to Combat Desertification’?

1. It aims to promote effective action through innovative national programmes and supportive inter-national partnerships.
2. It has a special/particular focus on South Asia and North Africa regions, and its Secretariat facilitates the allocation of major portion of financial resources to these regions.
3. It is committed to bottom-up approach, encouraging the participation of local people in combating the desertification.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer.c

Compiled at Important Organisation Part-II-Page-5

12. Recently, which one of the following currencies has been proposed to be added to the basket of IMF’s SDR?

(a) Rouble
(b) Rand
(c) Indian Rupee
(d) Renminbi

Answer.d

13. Consider the following pairs :
Community sometimes In the affairs of mentioned in the news

1. Kurd         :    Bangladesh
2. Madhesi     :    Nepal
3. Rohingya     :    Myanmar

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

Answer.c

Discussed these topics. Check it the below link

14. With reference to ‘Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)’, consider the following statements :

1. It is an organization of European Union in working relation with NATO and WHO.
2. It monitors chemical industry to prevent new weapons from emerging.
3. It provides assistance and protection to States (Parties) against chemical weapons threats.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer.b

Compiled at International Organisation Part-II-Page-10

15. With reference to ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’, consider the following statements:

1. Under this scheme, farmers will have to pay a uniform premium of two percent for any crop they cultivate in any season of the year.
2. This scheme covers post-harvest losses arising out of cyclones and unseasonal rains.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer.b

Posted on Dated January 13th 2016-

16. Why does the Government of India promote the use of Neem-coated Urea’ in agriculture?

(a) Release of Neem oil in the soil increases nitrogen fixation by the soil microorganisms
(b) Neem coating slows down the rate of dissolution of urea in the soil
(c) Nitrous oxide, which is a greenhouse gas, is not at all released into atmosphere by crop fields
(d) It is a combination of a weedicide and a fertilizer for particular crops

Answer.a

Posted on dated: 31 October 2015 Check the link

17. With reference to ‘stand up india scheme’, which of the following statement is/are correct?

1. Its purpose is to promote entrepreneurship among SC/ST and women entrepreneurs.
2. It provides for refinance through SIDBI.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . c

Posted on Dated:Jan-09-2016

18. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

1. Dibang
2. Kameng
3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer.d

Covered in Prelims Revision-

19. Consider the following pairs :

Terms sometimes                Their origin
seen in the news

1. Annex—I Countries   :      Cartagena Protocol
2. Certified Emissions Reductions :   Nagoya Protocol
3. Clean Development Mechanism : Kyoto Protocol

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

Compiled in International Organisation-Part-II

20. ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to

(a) immunization of children and pregnant women
(b) construction of smart cities across the country
(c) India’s  own search for the Earth-like planets in outer space
(d) New Educational Policy

Answer . a

Compiled at 128 Government Schemes-Page-132

21. Which of the following best describes/ describe the aim of ‘Green India Mission’ of the Government of India?

1. Incorporating environment al benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the `green accounting’
2. Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future
3. Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation measures

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

Compiled at Important Economic Concepts-Page-77

22. ‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to 

(a) waste management technology
(b) wireless communication technology
(c) solar power production technology
(d) water conservation technology

Answer . b

Compiled at 80 Important Science and Tech Current Affairs for prelims-2016 (Page-11)

23. India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking? 

(a) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
(b) World Economic Forum
(c) World Bank
(d) World Trade Organization (WTO)

Answer . c

Posted on dated; 28 June 2016

24. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally 

(a) agriculturists
(b) warriors
(c) weavers
(d) traders

Answer . d

Compiled at Ancient and Medieval History of India-Page-43

25. With reference to the ‘Trans-Pacific Partnership’, consider the following statements : 

1. It is an agreement among all the Pacific Rim countries except China and Russia.
2. It is a strategic alliance for the purpose of maritime security only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . a

26. Consider the following statements : 

The India-Africa Summit

1. held in 2015 was the third such Summit
2. was actually initiated by Jawaharlal Nehru in 1951

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . a

27. The `Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time during the

(a) agitation against the Partition of Bengal
(b) Home Rule Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) visit of the Simon Commission to India

Answer . a

Covered in Prelims Revision-2016 & compiled at Spectrum History Short Notes-page-39

28.  What is ‘Greenhouse Gas Protocol’? 

(a) It is an international accounting tool for government and business leaders to understand, quantify and manage greenhouse gas emissions
(b) It is an initiative of the United Nations to offer financial incentives to developing countries to reduce greenhouse gas emissions and to adopt eco-friendly technologies
(c) It is an inter-governmental agreement ratified by all the member countries of the United Nations to reduce greenhouse gas emissions to specified levels by the year 2022
(d) It is one of the multilateral REDD+ initiatives hosted by the World Bank

Answer . a

Compiled at International Organisation-Part-II-Page-5

29. With reference to ‘Agenda 21’, sometimes seen in the news, consider the following statements

1. It is a global action plan for sustainable development
2. It originated in the World Summit on Sustainable Development held in Johannesburg in 2002.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . a

Compiled at International Organisations-Part-II-Page-5

30. Satya Shodhak Samaj organized

(a) a movement for upliftment of tribals in Bihar
(b) a temple-entry movement in Gujarat
(c) an anti-caste movement in Maharashtra
(d) a peasant movement in Punjab

Answer .c

Compiled at Short Notes of Spectrum-Page-55

31. `SWAYAM’, an initiative of the Government of India, aims at

(a) promoting the Self Help Groups in rural areas
(b) providing financial and technical assistance to young start-up entrepreneurs
(c) promoting the education and health of adolescent girls
(d) providing affordable and quality education to the citizens for free

Answer . d

Compiled at 128 Government Schemes-Page-11

32. The Montague-Chelmsford Proposals were related to

(a) social reforms
(b) educational reforms
(c) reforms in police administration
(d) constitutional reforms

Answer . d

Compiled at Short Notes from Spectrum-Page-10

33. With reference to ‘Bitcoins’, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?

1. Bitcoins are tracked by the Central Banks of the countries.
2. Anyone with a Bitcoin address can send and receive Bitcoins from anyone else with a Bitcoin address.
3. Online payments can be sent without either side knowing the identity of the other.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . b

Posted on dated 11 December 2015-

34. ‘Belt and Road Initiative’ is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of 

(a) African Union
(b) Brazil
(c) European Union
(d) China

Answer . d

Check it here-

35. What is/are the purpose/purposes of Government’s ‘Sovereign Gold Bond Scheme’ and ‘Gold Monetization Scheme’?

1. To bring the idle gold lying with Indian households into the economy
2. To promote FDI in the gold and jewellery sector
3. To reduce India’s dependence on gold imports

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

36. Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at 

(a) bringing the small entrepreneurs into formal financial system
(b) providing loans to poor farmers for cultivating particular crops
(c) providing pensions to old and destitute persons
(d) funding the voluntary organizations involved in the promotion of skill development and employment generation

Answer . a

37. ‘Global Financial Stability Report’ is prepared by the

(a) European Central Bank
(b) International Monetary Fund
(c) International Bank for Reconstruction and Development
(d) Organization for Economic Cooperation and Development

Answer . b

38. Regarding ‘Atal Pension Yojana’, which of the following statements is/are correct? 

1. It is a minimum guaranteed pension scheme mainly targeted at unorganized sector workers.
2. Only one member of a family can join the scheme.
3. Same amount of pension is guaranteed for the spouse for life after subscriber’s death.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

Compiled at 128 Government Schemes-Page-140 & Posted in site- http://www.iasabhiyan.com/2015/11/atal-pension-yojana.html

39. The term ‘Regional Comprehensive Economic Partnership’ often appears in the news in the context of the affairs of a group of countries known as

(a) G20
(b) ASEAN
(c) SCO
(d) SAARC

Answer . b

Compiled at International Organisations-Part-I

40. Consider the following statements:

(1) The International Solar Alliance was launched at the United Nations Climate Change Conference in 2015.
(2) The Alliance includes all the member countries of the United Nations.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . a

41. Regarding DigiLocker’, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?

1 It is a digital locker system offered by the Government under Digital India Programme.
2. It allows you to access your e-documents irrespective of your physical location.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . c

42. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?

(a) Cauvery and Tungabhadra
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Sone
(d) Narmada and Tapti

Answer . b 

43. Which one of the following is the best description of ‘INS Astradharini’, that was in the news recently? 

(a) Amphibious warfare ship
(b) Nuclear-powered submarine
(c) Torpedo launch and recovery vessel
(d) Nuclear-powered aircraft carrier

Answer . c

Compiled at 80 Important Science and Tech for Prelims-2016-Page-13

44. With reference to `Astrosat’, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?

1. Other than USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.
2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . a

45. Consider the following statements: 

The Mangalyaan launched by ISRO

1. is also called the Mars Orbiter Mission
2. made India the second country to have a spacecraft orbit the Mars after USA
3. made India the only country to be successful in making its spacecraft orbit the Mars in its very first attempt

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer .c

46. What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?

(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto
(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government
(c) Foundation of Muslim League
(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President of the Indian National Congress

Answer b 

Compiled at Short Notes of Spectrum-Page-40

47. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War

(a) India should be granted complete independence(b) India should be partitioned into two before granting independence
(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status

Answer .d

48. The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State List in the national interest if a resolution to thateffect is passed by the

(a) Lok Sabha by a simple majority of its total membership
(b) Lok Sabha by a majority of not less than two-thirds of its total membership
(c) Rajya Sabha by a simple majority of its total membership
(d) Rajya Sabha by a majority of not less than two-thirds of its members present and voting

Answer .d

Compiled at Indian Polity-Revision Session

49. With reference to the Agreement at the UNFCCC Meeting in Paris in 2015, which of the following statements is/are correct?

1. The Agreement was signed by all the member countries of the UN and it will go into effect in 2017.
2. The Agreement aims to limit the greenhouse gas emissions so that the rise in average global temperature by the end of this century does not exceed 2 °C or even 1.5 °C above pre-industrial levels.
3. Developed countries acknowledged their historical responsibility in global warming and committed to donate $ 1000 billion a year from 2020 to help developing countries to cope with climate change.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . b

Compiled at 109 Environment and Ecology Current Affairs for Prelims-2016-Page-37

50. Consider the following statements:

1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.
2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer.d

Compiled at Indian Polity from Laxmikanth. 
We are at the final stage of designing our new site and much more compilations will be posted for beginners to start their new journey for Prelims-2017.
As we have seen that the dominance of current affairs in Prelims-2016, so we will post every day current affairs compilation from each and every corner i.e. The Hindu, PIB, Indian Express, Livemint, Business Standard so that it will benefit the masses. 
Thanking You.
IAS ABHIYAN Team





Leave a Reply